Bedrijven met dit beroep:

Medewerker Nabewerking

Het beroep van medewerker nabewerking is echt een vak! Het is een oud ambacht waar je werkt met hightech machines. Dit beroep heeft een cruciale rol in de grafische industrie en betekent een goede carrière. Je bent verantwoordelijk voor het bedienen van machines die speciale drukwerk effecten aan papier of karton kunnen toevoegen. Denk aan een metallic folie, preeg of een stans.

Als medewerker nabewerking ben je bezig met het na bewerken van (bedrukte) papier of karton. Je voegt een bijzonder effect toe aan papier of karton en zorgt zo voor de ‘wow’ factor.

De bijzondere effecten zijn bijvoorbeeld een mat of glanzende metallic kleurige folie. Deze foliën hebben we in allerlei kleuren (ook in goud en zilver) en eventueel met holografische patronen. Een ander bijzonder effect, wat de nabewerking kan maken is een reliëf (dat is een verhoging of verdieping in papier of karton). En dan hebben we nog de techniek stansen. Stansen is een nabewerking waarmee je drukwerk een unieke vorm kan geven. De vorm wordt uit het papier of karton gesneden.

Nadat de materialen door de afdeling nabewerking zijn geweest kunnen ze gebruikt worden om etiketten, doosjes, verpakkingen, boeken, tijdschriften, brochures en posters van te maken.

Waar kun je werken?
Een drukkerij, uitgeverij of een repro-afdeling van een bedrijf. Een signbedrijf of een digitale drukkerij gespecialiseerd in grootformaat.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Bedienen van machines
  Je bedient verschillende soorten machines die ieder een ander drukwerk effect creëren.
 • Voorbereiden van materialen
  Je maakt drukwerk platen (zoals folie- en preegplaten) klaar voor gebruik, waarbij je ervoor zorgt dat ze correct zijn geïnstalleerd en afgesteld.
 • Kwaliteitscontrole
  Je inspecteert gedrukte vellen en aangeleverde stempels en platen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen, zoals kleurconsistentie, scherpte, hoogte en nauwkeurigheid.
 • Onderhoud van machines
  Het is jouw taak om de machines in goede staat te houden door regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen of storingen snel op te lossen.
 • Veiligheid en gezondheid
  Je volgt de veiligheidsvoorschriften en -proceduresom ervoor te zorgen dat het werk op een veilige en gezonde manier wordt uitgevoerd.
 • Samenwerken
  Je werkt samen met andere teamleden, zoals  prepress-medewerkers, ordervoorbereiders en drukkers en andere medewerkers nabewerking om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en het eindproduct aan de verwachtingen voldoet.
 • Technische vaardigheden
  Je ontwikkelt technische vaardigheden en ontwikkeld materiaalkennis en machinebediening om hoogwaardig mooi en indrukwekkend drukwerk te produceren.
 • Opleiding en groei
  Je hebt mogelijk de kans om een opleiding te volgen en je vaardigheden verder te ontwikkelen in de grafische industrie, wat leidt tot meer geavanceerde functies binnen het proces.

Welke competenties moet je hebben?

 • Nauwkeurig zijn;
 • Samen werken;
 • Probleemoplossend vermogen;
 • Leergierig;
 • Technische Vaardigheden.

Interessegebied

Dienstverlening en Producten (D&P)

Niveau

MBO 2, MBO 3, MBO 4, VO (mavo, havo, vwo)

Bedrijven met dit beroep:

Kans op werk

Stel je vraag over dit beroep

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Omschrijf je vraag*
Zoek
Sluit dit zoekvak.

van VMBO naar MBO-Beroep-Bedrijf in Zuidoost-Brabant