Ben jij geïnteresseerd in techniek, jij sleutelt bijvoorbeeld graag in jouw vrije tijd aan brommers en of auto’s?
Een monteur machinebouw bouwt machines en apparaten door onderdelen te monteren op een frame of chassis. Hij past verschillende verbindingstechnieken toe en werkt met verschillende componenten (elektrisch, hydraulisch of pneumatisch). Hij werkt meestal in een koppel of een klein team.
Welke machines je precies maakt, hangt af van het bedrijf waar je werkt en de sector waarvoor je machines bouwt. Maar de meeste werkzaamheden van machinebouwers komen overeen, ongeacht het bedrijf. Allereerst begin je het met lezen van de technische tekeningen. Hierin staat precies welke afmetingen en onderdelen de machine moet krijgen. Bij kleinere bedrijven komt het voor dat je als machinebouwer zelf de technische tekeningen maakt. Bij grotere bedrijven doen de bouwkundig tekenaars dit. Vervolgens begin je met het bouwen van de machine. Je zoekt het juiste gereedschap bij elkaar of voert gegevens in de machines in die vervolgens het maakwerk voor je doen.
Naast het bouwen van machines, ben je als machinebouwer ook verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van machines. Dit kunnen machines zijn die terug worden gestuurd naar de fabriek, maar soms moet je naar de plek waar de machine staat. Net als een servicemonteur ga je op zoek naar de oorzaak van het probleem. Heb je die gevonden? Dan vervang je waar nodig onderdelen of voer je installaties uit. Als machinebouwer krijg je ook de vrijheid om mee te denken over vernieuwingen in de machinebouw. Je zet jouw technische kennis in om machines nog sneller en beter te laten werken.
Waar kun je werken?
Bij bedrijven gespecialiseerd in machine en apparatenbouw, constructie, jacht- en scheepsbouw, mobiele werktuigen, agrotechniek en service en onderhoud.
Wat zijn je belangrijkste taken?
Dienstverlening en Producten (D&P)
MBO 3, MBO 4, VO (mavo, havo, vwo)